JEDZENIE DO WYRZUCENIA - część 1.
Ostatnio
coraz częściej wychodzę ze sklepu typu spożywczy z wyraźnym pytaniem w
głowie – gdzie mam iść, aby kupić coś do jedzenia, bo w tym sklepie wszystko
jest do wyrzucenia?
W siatce
typu plastikowa jednorazówka, mam dwa produkty, które moim zdaniem częściowo
spełniają kryteria JEDZENIA DLA CZŁOWIEKA oraz trzy inne produkty, które
kupuję, bo wiem że w okolicy i tak niczego lepszego nie znajdę. Więc kupuję je wszystkie,
bo coś muszę jeść.
Sprawa ma
się jeszcze gorzej jeśli poczytam bardziej wnikliwe artykuły o obecnym skażeniu
środowiska. Zawsze wychodzę z założenia, że wiedza jest zawsze lepsze niż
niewiedza.
BO BRAK
INFORMACJI NA DANY TEMAT NIGDY NIE ZWOLNI NAS ZE SKUTKÓW DZIAŁANIA W NIEWIEDZY.
Dziś chcę
napisać o podstawowych szkodliwych substancjach, które smacznie zajadamy sobie
codziennie oraz regularnie odkładaja się w naszym organizmie. Informacja może
trudna do zaakceptowania, ale prawdziwa. I czas się z nią zmierzyć.
Szkodliwe składniki znajdujące się w jedzeniu
można podzielić na trzy główne grupy: chemiczne,
biologiczne oraz fizyczne.
Podobno najgroźniejsze są te pierwsze - chemiczne, do
których należą m.in. pestycydy, metale ciężkie (np. rtęć w rybach), leki
(antybiotyki w mięsie drobiowym), nawozy.
Druga grupa - biologiczne czyli pasożyty, wirusy i bakterie
są zagrożeniem typu biologicznego.
Natomiast grupa trzecia, czyli czynniki
fizyczne, to dosłownie używanie napromieniowania – radiacji żywności w celu dezynfekcji
służącej przedłużeniu świeżości produktów. Oficjalnie podaje się, że napromieniowanie żywności nie powoduje jej radioaktywności ani toksyczności
jedynie, bagatela, pewne zmiany chemiczne
w konserwowanej żywności. Pod wpływem promieniowania tworzą się UWAGA - między innymi wolne rodniki i
zmniejsza się o 20-60% zawartość witamin A, B1, C i E. Radionuklidy
zabezpieczają świeże zbiory przed kiełkowaniem, a także umożliwiają kontrolę
procesu dojrzewania przechowywanych
warzyw i owoców.
Właśnie to w dużym uproszczeniu, dodawane jest do naszego jedzenia.
To tak na dobry początek. Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz